vin
02
vineri, 02 iunie 2023 | 20:00
sâm
03
sâmbătă, 03 iunie 2023 | 18:00
sâm
03
sâmbătă, 03 iunie 2023 | 21:30

Coșmaru’ american

Coșmaru’ american
De Theo Herghelegiu
Scenografie: Cristina Barbu
Muzica: Mario Ianculescu
Regia: Theo Herghelegiu
1h35
Cu: Andrei Aradits, Alex Făiniși, Ioana Mărcoiu, Radu Catană

Un spectacol intens și cu mult umor despre cum putem fenta (sau nu?) destinul.

Într-un sătuc însorit din Calabria, Gerald Thompson (Andrei Aradits), un bărbat trecut de 70 de ani, își trăiește (aparent liniștit) senectutea, înconjurat de căldura Italiei și de bunăvoința celor din jur. Însă existența îi este bulversată de propriul fiu, Louis (Alex Făiniși), care apare din senin și vrea să-l ia înapoi, acasă, la New York. Bătrânul se împotrivește cu încăpățânare, iar fiul face tot posibilul ca să-l convingă să plece.

Jonglând abil și subtil cu mijloacele comediei, actorii creează personaje nostime, care fie scot la iveală istorii din trecut și polițe vechi, fie gestionează situații noi și surprize de-a râsu-plânsu’, fiecare sperând să preia controlul situației. Doar că mai presus de voința și de conflictul lor plin de haz și de glume, sub forma unei femei misterioase (Ioana Mărcoiu), intervine Destinul și le dă peste cap toate planurile, oferind un final neașteptat…

Spectacolul spune o poveste de azi, de ieri, de mâine, construită pe relația complexă dintre un fost cascador histrion de la Hollywood și fiul său bogat – finanțist de succes pe Wall Street. ”Coșmaru’ american” este o piesă care trateaza cu ironie egocentrismul din raporturile inter-umane, secretele pe care cu toții încercăm să le ținem la sertar și faptul că ajungi să fii ridicol, atunci când te iei prea tare-n serios. Tot cu ironie este abordat și clișeul că America reprezintă țara tuturor viselor, ori că la Hollywood curg lapte și miere de la robinet.

Construită cu finețe și fără răspunsuri servite pe tavă,”Coșmaru’ american” nu oferă vreo teorie, ori vreo soluție legată de jocul de putere la care asistăm pe un teren psihologic bine-știut, unde meciul nu se încheie egal, ci lasă doar loc unor întrebări pe care fiecare spectator este tentat să și le adreseze după consumarea show-ului.

Galerie Foto