sâm
24
sâmbătă, 24 februarie 2024 | 18:00
sâm
24
sâmbătă, 24 februarie 2024 | 21:30
dum
25
duminică, 25 februarie 2024 | 17:00

Political Correctness

Political Correctness
De Theo Herghelegiu
Regia: Cristian Bajora
1h20
Cu: Ioana Nichita, Ionuț Iftimiciuc, Alexandra Ioniță, Răzvan Ilie

O comedie usturătoare despre unul dintre cele mai arzătoare subiecte ale momentului: corectitudinea politică.

 

Într-un viitor deloc îndepărtat în care umorul a fost interzis și numeroase cuvinte și expresii uzuale (pe care nu avem voie să le pronunțăm sau scriem aici!!!) au fost scoase din uz pentru că sunt incorecte politic, controlul a fost instalat complet atât în mediul online, cât și în mediul intim. Autoritățile știu tot ce faci și tot ce spui, iar omenirea se află acum sub atenta supraveghere a forțelor de liniște și ordine ale corectitudinii politice.

 

Madame Diamandesco, o cetățeană nonconformistă a noii societăți Political Corectness, își duce existența ternă în propriul glob de cristal. O viață fără umor și fără bucurie. Pentru că reușește să încalce din nou legea rostind un cuvânt interzis, aceasta este din nou pasibilă de închisoare și intră în vizorul justițiarului Agent Operațional. Va reuși oare să scape oprobriului public și pedepselor care o așteaptă?

 

Political Correctness este un spectacol al momentului, cu un umor acid și o puternică amprentă socială, care ne arată că această corectitudine politică, gândită ca un instrument de ajutor în respectarea drepturilor umane și evitarea discriminării, poate deveni o adevărată amenințare cu privire la libertatea omenirii, dacă este denaturată și exploatată în scopuri radicale.

Sperăm ca acest spectacol să nu fie interzis.

 

Political Correctness (PC) sau Corectitudinea politică este o expresie ce are la bază ideea că oamenii trebuie să aibă grijă să nu se exprime sau să nu acționeze într-un fel în care ar putea să ofenseze, să excludă sau să marginalizeze oameni dezavantajați social.

 

Ca urmare a acestui fenomen apărut în SUA și exacerbat apoi la nivel mondial, clasicele desene animate Peter Pan, Pisicile Aristrocrate și Dumbo au fost scoase din grila pentru copii pentru că promovează rasismul, iar titlul celebrei cărți ”Zece negri mititei” de Agatha Christie a fost schimbat în ”Erau 10”, din motive similare. Nici Albă ca zăpada sau Frumoasa adormită nu au scăpat din atenția vânătorilor de corectitudine politică, activiștii cerând rescrierea acestor basme întrucât eroinele sunt sărutate fără consimțământ – acest comportament fiind asociat cu mișcarea #metoo și cu agresiunea sexuală. De asemenea, pentru a nu face discriminare pe motive religioase, mai multe companii internaționale ai renunța la utilizarea simbolurilor creștine din reclamele produselor lor: de exemplu, Lidl a șters crucile de pe turlele unor biserici care apăreau pe ambalajul unor produse cu specific grecesc, iar McDonald’s a șters crucile de pe turlele Catedralei ”Sfântul Vasile” din Moscova, care apăreau pe un ambalaj de cartofi prăjiți.

 

Theo Herghelegiu este regizoare de teatru, dramaturgă, scenaristă, producătoare de film și traducătoare. Cu o vastă experiență în artele spectacolului, aceasta face parte dintre pionierii teatrului independent din România, în 1998 fondând TEATRUL INEXISTENT, prima și cea mai activă (la acea vreme) companie independentă din perioada post-comunistă din țară. Spectacolele și piesele sale de teatru au reprezentat și reprezintă o adevărată declarație artistică de avangardă.

Galerie Foto